Παθητικό Εισόδημα

Τα περισσότερα από τα χρήματα στα κρυπτονομίσματα προέρχονται από τεράστιες διακυμάνσεις των τιμών και από την αγορά σε χαμηλή τιμή και πώληση σε υψηλότερη. Αλλά πέρα από αυτό, υπάρχουν κάποια κρυπτονομίσματα που μπορούν να πληρώσουν παθητικό εισοδήματα παρόμοιο με τους τόκους που δίνουν οι τράπεζες στις καταθέσεις.

Εδώ είναι μερικοί από τους πιο συνηθισμένους τρόπους που μπορείτε να κερδίσετε ένα παθητικό εισόδημα με τα κρυπτονομίσματα.

 1. Staking
 2. Masternodes
 3. Dividend-Paying Exchange Coins
 4. Airdrops, Forks and Buybacks
 5. Interest-Earning

1. Staking: Πληρωθείτε απλά με το να κρατάτε τα κρυπτονομίσματά σας στο Πορτοφόλι του Υπολογιστή σας

Το Staking Κρυπτονομισμάτων προσφέρει συνεχείς πληρωμές σε όσους κρατούν κρυπτονομίσματα σε κατάλληλα πορτοφόλια. Με τη διαδικασία του Staking εκτελούνται σημαντικές λειτουργίες ασφάλειας δικτύου.

Ουσιαστικά, ενεργούν ως ένα απτό «βάρος (weight)» για την εξασφάλιση ενός δικτύου, με τον ίδιο τρόπο που η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τους bitcoin miners και ο εξορυκτικός εξοπλισμός ενεργούν ως ένα απτό βάρος για την εξασφάλιση του bitcoin. Υπάρχουν μερικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη:

 • Συνήθως θα χρειαστεί να κρατήσετε τα χρήματά (νομίσματα) σας σε ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι στον υπολογιστή σας.
 • Οι διαδικασίες εγκατάστασης ενδέχεται να ποικίλλουν και ενδέχεται να υπάρξουν συνεχιζόμενες δαπάνες, όπως η κατανάλωση ρεύματος, με το να έχετε συνεχώς ανοιχτό τον υπολογιστή και συνδεδεμένο στο Internet.
 • Υπάρχει μια περίοδος ωρίμανσης (maturity) όπου θα χρειαστεί να κάνετε staking τα νομίσματά σας για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πριν μπορέσετε να ξεκινήσετε να κερδίζετε ανταμοιβές.
 • Να είστε ενήμεροι για το αν οι ανταμοιβές σας πληρώνονται με ένα άλλο νόμισμα από αυτό που κάνετε staking. Μερικές φορές αυτά τα δευτερεύοντα νομίσματα έχουν πολύ μικρότερη αξία από το πρωταρχικό νόμισμα.
 • Οι ανταμοιβές ενδέχεται να ποικίλλουν ανάλογα με διάφορους παράγοντες όπως το πόσα νομίσματα κάνετε staking ή πόσο καιρό συνεχόμενα κάνετε staking.

2. Masternodes: Κερδίστε περισσότερα κρυπτονομίσματα παίρνοντας σοβαρά το staking

Αν το staking είναι σαν να είσαι εργάτης κρυπτονομισμάτων, τότε τα masternodes είναι σαν να είσαι ο διευθυντής. Σε σύγκριση με το staking, τα masternodes:

 • Πληρώνουν περισσότερα. Τα Masternodes πληρώνουν συνήθως αναλογικά περισσότερο από το staking. Μερικές φορές ένα κρυπτονόμισμα έχει καλύτερα αμειβόμενους masternodes παράλληλα με τους απλούς stakers.
 • Απαιτούν μεγαλύτερο αριθμό νομισμάτων. Μπορεί να είστε σε θέση να κάνετε staking με οποιοδήποτε ποσό, αλλά τα masternodes μερικές φορές απαιτούν ποσό νομισμάτων αξίας χιλιάδων ευρώ, ή ακόμα και δεκάδων χιλιάδων, για να ξεκινήσετε.
 • Έχουν υψηλότερα γενικά έξοδα. Το κόστος του staking, εάν υπάρχει, συνήθως είναι ελάχιστο. Τα Masternodes συνήθως απαιτούν την ενοικίαση ή την κατοχή ενός dedicated server και όλες τις δαπάνες που σχετίζονται με αυτόν.
 • Είναι πιο δύσκολα. Το staking έχει σχεδιαστεί για να είναι εύκολο, αλλά τα masternodes προορίζονται για τεχνικά έμπειρους χρήστες.
 • Είναι πιο ενεργά. Το staking μπορεί να είναι μια δραστηριότητα set-and-forget (το εγκαθιστώ-και-το-ξεχνάω), αλλά τα masternodes συνήθως απαιτούν πιο ενεργή συμμετοχή. Τα masternodes θεωρούνται ως ενεργοί συνεισφέροντες σε ένα κρυπτονόμισμα.

3. Κρυπτονομίσματα Ανταλλακτηρίων που μοιράζουν dividends: Πάρτε μέρος των κερδών

Πολλά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων εκδίδουν το δικό τους κρυπτονόμισμα όπου οι κάτοχοί του ανταμείβονται βάση των traders που χρησιμοποιούν το ανταλλακτήριο.

 • Οι ανταμοιβές βασίζονται συνήθως στον όγκο συναλλαγών του ανταλλακτηρίου, δεδομένου ότι παίρνουν τη μορφή μεριδίου των trading fees που κερδίζει το ανταλλακτήριο.
 • Χρησιμοποιώντας το ανταλλακτήριο του οποίου κάνετε staking το κρυπτονόμισμά του, μπορείτε να κερδίσετε μικρές επιστροφές χρημάτων στις συναλλαγές που κάνετε.
 • Τα κρυπτονομίσματα του ανταλλακτηρίου που πληρώνουν μερίσματα, συχνά έχουν επιπλέον πλεονεκτήματα πέραν αυτού, όπως η προσφορά εκπτώσεων στα fees.

4. Airdrops, forks, burns και buybacks: Πληρωθείτε για να είστε στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή

Πολλά κρυπτονομίσματα έχουν τακτικές ή ακανόνιστες επαναγορές (buybacks), κάψιμο νομισμάτων (burns), airdrops και άλλα.

 • Airdrops. Αποκτήστε νέα κρυπτονομίσματα που έχουν πέσει στο πορτοφόλι σας με βάση τα ποσό των νομισμάτων που έχετε στην κατοχή σας. Το airdrop είναι ένας τρόπος διάθεσης ενός νέου κρυπτονομίσματος σε ένα πεδίο χρηστών. Τα κρυπτονομίσματα που προσφέρονται μέσω airdrop συνήθως είναι άχρηστα, αλλά μπορεί κάποιες φορές να τα πάνε αρκετά καλά για κάτι που είναι εντελώς δωρεάν.
 • Forks. Όταν η blockchain ενός κρυπτονομίσματος γίνεται fork, δημιουργεί μερικές φορές ένα στιγμιότυπο του αριθμού των νομισμάτων που έχουν στην κατοχή τους οι χρήστες. Ο χρήστης θα πάρει στη συνέχεια τον αντίστοιχο αριθμό νομισμάτων από το καινούριο fork του νομίσματος διατηρώντας παράλληλα τα παλιά του νομίσματα.
 • Burns και Buybacks. Το κρυπτονόμισμα σου αγοράζεται πίσω από το έξυπνο συμβόλαιο (smart contract) ή την εταιρεία δημιουργίας του συνήθως καταστρέφεται αργότερα, αυξάνοντας συχνά την αξία του νομίσματος.

Συνήθως θα πρέπει να κρατήσετε τα κρυπτονομίσματά σας στο προσωπικό σας πορτοφόλι για να επωφεληθείτε από τα forks και τα airdrops. Εάν τα έχετε σε κάποιο ανταλλακτήριο, τότε το ανταλλακτήριο θα πάρει τα νέα κρυπτονομίσματα αντί για εσάς.

 

5. Τόκοι: Δημιουργήστε αξία με το κρυπτονόμισμά σας

Ορισμένα κρυπτονομίσματα πληρώνουν τους χρήστες για να δημιουργήσουν αξία, όπως και οι τράπεζες καταβάλλουν τόκους, επειδή διατηρείτε τα χρήματά σας εκεί, και βοηθάτε στη δημιουργία αξίας για αυτούς.

Τις ίδιες αρχές συναντάμε και σε ορισμένα κρυπτονομίσματα, όπου μπορείτε να δανείσετε τα κρυπτονομίσματά σας για κέρδος, να τα χρησιμοποιήσετε ως εγγύηση για τα δικά σας δάνεια μετρητών ή να τα χρησιμοποιήσετε ως πολύτιμο εργαλείο ψηφοφορίας και πολλά άλλα.

Οι κίνδυνοι και τα μειονεκτήματα των κρυπτονομισμάτων που προσφέρουν παθητικό εισόδημα

Είναι δυνατό να κερδίσετε χρήματα από το staking, να εκμεταλλευτείτε τα airdrops και άλλα, αλλά υπάρχουν επίσης και κίνδυνοι.

Ένας από τους κύριους κινδύνους είναι η πιθανότητα αγοράς κρυπτονομίσματος χαμηλής ποιότητας επειδή καταβάλλει μερίσματα και όχι επειδή πρόκειται για ένα project υψηλής ποιότητας που καταβάλλει μερίσματα.

Το εισόδημα από το staking και παρόμοια οφέλη συνήθως πληρώνονται στο ίδιο το κρυπτονόμισμα που κάνετε staking, οπότε αν η τιμή του πέσει στο μηδέν, το παθητικό εισόδημα δεν αξίζει τίποτα.

Υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι που σχετίζονται με την προσπάθεια να κερδίσετε παθητικό εισόδημα, συμπεριλαμβανομένων:

 • Κίνδυνοι σφάλματος χρήστη. Μερικές φορές τα βήματα για τη δημιουργία staking πορτοφολιών ή η χρησιμοποίηση μιας λειτουργίας μερίσματος κρυπτονομίσματος είναι περίπλοκα. Το να τα κάνετε λάθος μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια κεφαλαίων.
 • Περίοδοι κλειδώματος. Μπορεί να υπάρχουν περίοδοι κλεισίματος για staking νομίσματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως να μην μπορείτε να αποσύρετε τα κεφάλαιά σας και να τα πουλήσετε ακόμα και αν οι αγορές κινούνται πτωτικά.
 • Κίνδυνοι που σχετίζονται με τα staking πορτοφόλια. Μερικές φορές θα πρέπει να κρατήσετε τα χρήματά σας σε ένα ηλεκτρονικό «hot» πορτοφόλι για να τα κάνετε staking, κάτι που είναι πιο επικίνδυνο από το να τα κρατάτε σε «cold» πορτοφόλι.
 • Αυξημένη έκθεση σε απάτες. Εάν προσπαθείτε να συμμετάσχετε σε ένα hard fork ή ένα airdrop θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα ενήμεροι για τις απάτες. Υπάρχουν επίσης κίνδυνοι που σχετίζονται με τα πλαστά staking πορτοφόλια, πέρα από όλους τους συνηθισμένους κινδύνους των κρυπτονομισμάτων.

Εάν θέλετε να κερδίσετε παθητικό εισόδημα με κρυπτονομίσματα, είναι σημαντικό να προχωρήσετε προσεκτικά και να βεβαιωθείτε ότι κάνατε διεξοδική έρευνα.